samengewoon.nl

De hypotheek alleen, of toch gewoon samen?

hypotheek

Wanneer je al enige tijd aan het werk bent, dan is het vroeg of laat tijd om te gaan denken aan een hypotheek. Als (alleenstaande) starter sta je echter voor een lastige keuze. Ga je in je eentje een hypotheek afsluiten? Of blijf je huren, (als je dit doet) waardoor je minder kunt sparen? In de huidige huizenmarkt is het nog niet zo simpel als het klinkt. En niet iedereen heeft een partner waar hij of zij graag het ‘woonbootje’ mee in wilt stappen.

In dit artikel van Samen Gewoon kun je gelukkig een aantal tips lezen. Bijvoorbeeld over hoe je deze lastige situatie het best kunt benaderen, maar ook waar je op moet letten bij een hypotheek.

Een hypotheek in je eentje

Als starter sta je voor een lastige keuze. Huren is duur, maar je wil (als het goed is) toch wel echt het ouderlijk huis verlaten. Of je studentenflat, mits je daar in verblijft. Wanneer je echter een studieschuld hebt opgebouwd kun je aanzienlijk minder lenen. Je originele studieschuld wordt in principe maal twee van je hypotheek afgetrokken. Kortom: je kunt een stuk minder lenen, dus het huis dat je in je uppie kunt kopen is ook een stuk kleiner. Daar tegenover staat het punt dat huren vandaag de dag ook erg prijzig kan zijn. € 700,- exclusief gas, water, stroom, kabel en internet ben je zo kwijt. Lastig! Misschien dan toch maar op zoek naar een (huur)partner?

Samen de sprong wagen

Indien je in een relatie zit en de tekenen goed zijn, is het beste dat je kunt doen toch echt kopen. Wanneer je allebei een degelijk starterssalaris geniet – en een beetje eigen geld hebt – is het goed te doen. Een huis kan je later weer verkopen. Wanneer je huurt, dan ben je het geld simpelweg kwijt. De huidige huizenmarkt is nu echter niet bepaald in de meest voordelige staat. Zeker niet voor starters. Met die gedachte is het handig om met een aantal punten rekening te houden.

Waar moet je op letten?

Als starter (en zeker als je net student-af bent!) kan het zeer aanlokkelijk zijn om op zoek te gaan naar een stulpje in de grote stad. De prijzen zijn echter schrikbarend. Het maandelijkse bedrag voor je hypotheek zal dus hoog zijn. Het kan daarom een goed idee zijn om toch echt te gaan kijken naar de wat minder populaire gebieden. Bijvoorbeeld het dorp waarin je geboren bent. Ook handig voor de kosten: dan kun je weer wat vaker bij de ouders eten. Vinden ze hoogstwaarschijnlijk ook erg leuk.

Het punt is: locatie is een grote factor in huizenprijzen. Wanneer je dus gaat kijken voor een huis en dus een hypotheek: kijk buiten de grote steden. Zeker als starter kun je hier een goedkoper huis vinden – met een lagere hypotheek. Dan kun je na enkele jaren sparen altijd nog upgraden.

Mobiele versie afsluiten